Le tu in tam, le bežno potovanje

Za srčnost ni problem, srčni smo skoraj vsi. Razuma nam manjka.

Najmočnejši moški : najvplivnejša ženska

Objavil Rado, dne 15.06.2007

Peter Frankl je na vest.si komentiral spopad med Janezom in med Adriao .  Vsebino spora opredeljuje, kot nesoglasja med kapitalom in med politiko.   Kapitalu, trdi Frankl,  je sprega nedvomno koristila. Dalje se sprašuje, kakšne koristi je od tega imel Janez.

Odgovor najdemo v samem bistvu Janševe vladavine.  Bistvo te vladavine ni zagotovitev prvenstveno ekonomskega vpliva, ampak pretežno ideološki boj.  Strateški cilj tega mandata je pomesti z vsemi, ki tudi zgolj v sledeh spominjajo na nekdanje strukture.  Bistvo te vladavine je udejanjanje Pučnikove neuresničene ideje, to je lustracije.  Če je torej na Delu zadnji dve leti pometala ”črna metla” in se je ustrezno toliko  časa zlivala gnojnica čez levico, potem se je  Janezu kupčija izplačala. 

Vendar ta boj, ni bil zgolj boj kapitala in politike, ta boj je bil v veliki meri tudi moško-ženski spopad.   Arhetip nepopustljivega moškega, patriarha se je srečal z likom sodobne ženske, povsem osvobojene in neobremenjeno se zavedajoče  podobe časa, v katerem so ženske dokončno zavzele enakopravno mesto v moško ženskih odnosih.  Adriana ne išče več moči  za prevlado  nad moškim, v šibkosti ženske in v popustljivosti moškega, ko se sreča s to šibkostjo. Adriana Kosmova  izpostavlja in udejanja svojo moč frontalno,  s pogledom zazrtim v nasprotnikove oči, ne da bi trepnila s svojimi.  Veliki strateg Janez Janša ni predvidel takšne moči,  takšnega načina boja.  Podcenil je nasprotnico. Janez Janša je plačal veliko lekcijo  za vse nas moške, za vso novo generacijo moških.  V boju za strpno in enakopravno sobivanje bomo morali poslej moški uporabljati dosedanja ženska orožja. Zvitost in šibkost.  

Sprijaznimo se z novimi odnosi, evolucija pač piše nov list.

 • Share/Bookmark

19 odgovorov v “Najmočnejši moški : najvplivnejša ženska”

 1. vlatka vlatka pravi:

  Janez Janša je devica, to mu je treba priznati :roll:

 2. bin pravi:

  “Živi bili, pa vidjeli!” se je reklo v stari Jugi.

  Čakam rezultate. Pa ne takih enodnevnih.

 3. mojcas mojcas pravi:

  Močno dvomim, da gre tu za spopad ženske in moškega. Gre bolj za spopad različnih interesov. Ali morda celo dveh ljudi z enakim interesom. Premalo pa poznam intimno zgodbo obeh akterjev, da bi z gotovostjo rekla, da ne gre za spopad med dvema človekoma, ki sta imela drug do drugega dolečene afinitete. In potem je nekaj prišlo vmes. Čas bo prinesel svoje. Morda pa ne bomo nikoli izvedeli.

 4. čivka čivka pravi:

  Evo vidiš Rado, politika pa je meni 12 dimenzija, sem pa vseeno prebrala CEL post in ne preostane mi drugega, kot da ti zaželim čim bolj hladen dan! :) Pa če te takole vprašam, bi tebe “motilo”, če bi država Slovenija imela žensko za predsednico?

 5. Rado Rado pravi:

  Glej Mojca,

  moj zapis je predvsem iztočnica za analizo. Gotovo so zadaj interesi. O tem ne gre dvomiti. Pa vendar, če pogledaš življenski zgodbi obeh akterjev, se ti nekateri zaključki ponujajo bolj, kot drugi. Gre za osebi, ki sta že od svojih zgodnjih dni poslušali predvsem svoj notranji “prav”. Tudi ASK! – že, kot najstnica je z ljubimcem pobegnila od doma. Imela otroka pri sedemnajstih. Itd. -
  (saj res, kaj še ti čakaš?). Kot vidiš je zelo samonikla oseba. Tako da je pri vseh analizah treba močno upoštevati tudi njen osebni značaj.

  P.S. I.
  Glede interesov:
  Najbrž velja tista trditev, da je ASK pač gospodarstvenica in politiko jemlje, kot servis gospodarstva, Janez Janša je pa ideološko obremenjen in politiko izkorišča za kulturni boj. Tu bi lahko bila temeljna razlika.

  P.S. II.
  Čivka,
  jaz bi bil navdušen!

 6. mojcas mojcas pravi:

  Japs, vse je mogoče…samo mislim, da ne gre za bitko med spoloma. Gre morda za bitko med gospodarstvom in politiko ali pa gre zadaj za čisto osebne zadeve. Tega ne izključujem. Ne gre pa za veliki spopad med spoloma. V to ne verjamem.
  Kaj jaz čakam…ummm…na primeren trenutek.

 7. ana pravi:

  mojcas, primeren trenutek za … imeti otroka … ali za biti predsednica?

 8. mojcas mojcas pravi:

  :lol: ana, zakaj pa ne oboje? :D

 9. ana pravi:

  vau … :-) , na to pa res nisem (še) pomislila -
  Vsekakor je najbrž laže biti mama pri sedemnajstih kot predsednica pri katerihkoli … ;-)

 10. blitz blitz pravi:

  bin, ali veš, v čem je razlika med Slovenijo in pravimi demokracijami? V Sloveniji so vsi rezultati enodnevni, pol pa pozabimo in oprostimo in še malo se nam zasmilijo, pa jih spet volimo.

  Če ne verjameš, začnimo pri glavi:
  1. Janša bi moral 1994 dokončno in ne enodnevno ponikniti s politične scene – v demokratični državi nima vojska kaj civilov preganjati, pa če so še take barabe.
  2. Drnovšek in Kučan bi morala prav tako izginiti nekako ob istem času – v normalni demokraciji ne more predsednik ali premier reprezentančnih ali službenih objektov za noben denar odkupiti, kaj šele za 10.000 DEM. Kljub stanovanjskim zakonom, ki da raji takšne pravice.
  3. Jelinčič sploh ne bi smel biti v politiki, ker pravnomočno obsojeni ljudje res ne sodijo v parlament (vsi vemo, da pri njem ni šlo za politično preganjanje, pa čeprav hoče on to tako prikazati).

  In kdo nam potem še sploh ostane? Izmed predsednikov strank Pahor in Bajuk ter Podobnik J., ki bo svojo stranko itak v krtovo državo parkiral.

 11. bin pravi:

  Pa mi “naštej” eno samo pravo demokracijo, blitz. Tako, kjer držijo vsa pravila, ki si jih naštel. Držijo vsaj nekaj mandatnih obdobij!

 12. blitz blitz pravi:

  bin, vse demokracije so samo približki prave, ene so boljše, druge slabše. Ne trdim, da ni kriminala in klientelizma, ampak ko te dobijo si oplel. Zagotovo lahko to trdim za Nemčijo in deloma Avstrijo – v obeh sem živel in ju lahko primerjam s Slovenijo. Avstrija je v primerjavi s Slovenijo super pravna država, Nemčija pa je še deset korakov naprej.

  Vzemi denimo Siemensovo afero – eni bodo sedeli kar dolgo. Kateri slovenski top manager pa je že sedel? Edinega, ki nam ga je uspelo spraviti za rešetke, pa novopečeni človekoljub pomilosti.

  Iz lastnih izkušenj vem, da se raven demokracije in pravnosti pozna tudi v kakovosti življenja malega človeka. Imam kar nekaj izkušenj. V letu in pol življenja na Dunaju sem imel eno samo slabo izkušnjo – s slovensko ambasado. V Nemčiji denimo nisem pri zdravniku nikoli čakal več kot 5 minut. Edino slabo izkušnjo v Nemčiji smo imeli z ZZZS (saj veš, kaj je to in od kod ali ne).
  Pri oblasteh v Nemčiji se nam ni nikoli zgodilo, da bi nas pošiljalo od šalterja do šalterja. In še bi lahko našteval.

  Smo pa v času našega gastarbajsterstva imeli hude preglavice z naslednjimi slovenskimi inštitucijami:
  - Pošta Slovenije
  - DURS
  - Elektro Slovenije

  Zlasti o prvonašteti bom najbrž napisal roman.

  Preprosto bi rekel – enostavnost in kakovost življenja na vseh ravneh je obratno sorazmerna s korumpiranostjo države.

 13. bin pravi:

  Ne vem, blitz, s čim sem si zaslužil tak “poglobljen” poduk o nedemokratičnosti naše demokracije? Kaj sem takega “izjavil” v tej temi?
  Samo toliko v vednost, jaz sem trdno prepričan, da isti koren v besedah demos in demon v Grščini, ni čisti slučaj. Stari Grki so bili že mojstri besede!

 14. blitz blitz pravi:

  bin, samo to, da pričakuješ “dolgoročne” rezultate.

 15. decoy pravi:

  BLITZ, zakaj si tako pesimističen glede politične prihodnosti Slovenije, samo poglej v zgodovino naprimer v leto 1945, kakšne kadre je imela takratna revolucionarna oblast, Maček, Miha Marinko, Leskovšek, Kardelj ki je bil vaški učitelj je imel največ šol, vsak duhovnik takrat je imel več kilometrine v šolanju kot vsi našteti skupaj. Po njihovo in danes novodobni politični nasledniki trdijo da smo skoraj na družbenem raju pristali !

  Nekaj pa mora biti jasno, da se dober politik “izuči” poklica šele po najmanj 10 letni vajeniški dobi, saj tako pravilo velja v zahodnih parlamentarnih demokracijah. Vajenci lahko delajo namake, ker jih mojster po prstih mahne, ko pa opraviš zaključni izpit pa vsaka napaka šteje. Uspešen politik je tisti ki stori najmanj napak, tako kot v biznisu. Politika je krut svet pravijo da je zelo stresen način življenja. Pri nas pa je opaziti da so predvsem volilci frustrirani, predvsem tisti, ki simpatizirajo z vsakokratno opozicijo ?

 16. decoy pravi:

  To kar Frankel iz FINANC pravi je vse res. JJ razbija otočke ostankov kolhozov prejšnega totalitarizma v nekaterih delih šolstva, zdravstva, inštituti, milico, sovo in vse ostalo kar je nadaljevalo tradicijo samoupravnega eksperimenta. Vse te spremembe gredo po zakoniti poti. Zakoni se sprejemajo, sprejema zmagovita koalicija pomladnih strank + DESUS v parlamentu, opozicija sproža US pritožbe, vendar redko uspe vse poteka skladno z demokratičnimi pravili.

  SEveda zgoraj omenjeni osebki ki vedrijo z mislimi še v svojem socialističnem svetu se pač na vse načine upirajo v veliki meri jim pri tem poskusu obupancev predvsem pomagajo večinski levaški mediji. Sem spada tudi Frankel, ki še ne more pozabiti kako se je blamiral na EU sceni.

  Lustracija je že mimo, danes so bolj napredna orodja za dosego zastavljenega cilja. Bojim pa se da bo JJ zmanjkalo časa da bi dokončal planirano “lustracijo” kadrov enoumja in jih spravu na smetišče zgodovine kamor spadajo. V EU ni prostora za simpatizerje TITA in totalitarne SFRJ !

 17. bin pravi:

  Zakaj pa bi mu zmanjkalo časa?

  Saj, če je tako v redu, vse kar delajo sedanji “oblastniki, jih bomo sigurno izvolili še za en mandat! Takrat bo pa že lahko dokončal “čistko”. Te ta izraz na kaj spominja, decoy?

 18. Rado Rado pravi:

  Simona (citat iz Guštija):
  “Druga verzija je bil apel na seksizem, ki pojasnjuje, da imam občutek, da ste določeni razpravljalci še posebej napičeni v dialogu z žensko predstavnico kontramnenj”

  Najbrž zdaj Simona, ko si še enkrat prebrala moj gornji blog, še posebej zadnji odstavek, ko sem lakonično sprejel novo situacijo, najbrž ne misliš več, da ne sprejemam v celoti ženske enakopravnosti.

 19. Miki pravi:

  Saj res Rado,
  kje je zdaj Adriana Kosem?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !